Vormen van hoogtetraining

Hoogtetraining is een trainingsmethode die atleten helpt om zich aan te passen aan de verminderde zuurstofniveaus op grote hoogte. Deze aanpassing kan de prestaties verbeteren door het uithoudingsvermogen te vergroten en de zuurstofopname efficiënter te maken. Er zijn verschillende vormen van hoogtetraining die variëren in intensiteit, duur en omgeving.

Overzicht

  • Hoogtestage

    Hoogtestage

    Atleten leven op een hoogte van 2200 meter voor 4 weken. Ze slapen en trainen op dezelfde hoogte. De hoeveelheid erytrocyten neemt het sterkst toe. Na 2/3 dagen op deze hoogte is de hoeveelheid erythropoetine 50 tot 100% gestegen en op zijn top aan hoeveelheid. De concentratie erythropoetine daalt door de feedback van het lichaam. Hierdoor ontstaan erytrocyten. De afgifte erythropoetine remt. Na 7 dagen bereikt erytrocyten zijn maximale waarde. De verhouding van bloed veranderd. De bloeddikte neemt toe
     
    Concentratie hemoglobine stijgt binnen 2/3 dagen 10 tot 15% ten opzichte van zeeniveau. Deze toename stijgt door de toename van het aantal erytrocyten. Er ontstaat namelijk meer vraag naar de transporteur (hemoglobine).


    Resultaat: terug op zeeniveau ontstaat er een onmiddellijke daling erytropoetine. Dit zorgt voor een daling van productie erytrocyten. Het hemoglobinegehalte blijft wel 2 tot 3 weken verhoogd.
     
    Nadeel: kans op verschijnsel Anemie na 1-2 maanden is erg groot door de daling van de EPO-activiteit. De daling na 2/3 weken van het hemoglobinegehalte in het bloed heeft als gevolg, dat de prestatie na 1-2 maanden achteruitgaan.
     
    Conclusie: door klassieke hoogtetraining neemt het prestatievermogen op zeeniveau af. De intensiteit neemt af, waardoor de trainingsbelasting ook afneemt.

  • Afwisselende hoogte

    Afwisselende hoogte

    Live high train low
    Bij deze methode leven Atleten op 2500 meter hoogte. Trainen op zeeniveau. De O2-saturatie daalde naar 94% bij rust en bij 80% bij inspanning.
    O2-saturatie is het gehalte zuurstof in het bloed dit betekende dus dat door het trainen op zeeniveau het zuurstofgehalte in het bloed daalde wat ervoor zorgt dat de nieren worden gestimuleerd om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren.
     
    Trainen op een lage hoogte zorgt voor een hogere absolute VO2max met een even grote trainingsbelasting.
    VO2max: Is de belangrijkste graadmeter over hoe het met je conditie gesteld is. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren.
    Door te leven op hoogte ontstaat er gunstige fysiologische aanpassingen. Het zuurstoftransport door hemoglobine verbeterd.
    De combinatie van een hogere absolute VO2max en een verbeterd zuurstoftransport leid tot een verbeterde prestatievermogen op zeeniveau
     
    Resultaat: toename erythroproetine iets groter dan hoogtetraining. De stijging is het sterkst in dag 2-4. De hoeveelheid erythropoetine en reticuloyten nemen relatief gezien minder toe. Hematologische veranderingen verschillen niet ten opzichte van de klassieke training. Wel heeft het een dubbel lang effect ten opzichte van een klassieke training.
     

    Live low train high

    Grootste verschil met het live high train low systeem is dat het lichaam korter wordt blootgesteld aan hypoxy. Je voert een andere training uit en er vindt geen reductie van trainingsbelasting plaats.
     
    Resultaat: er vinden geen hematologische veranderingen plaats. De oorzaak hiervan is dat de trainingstijd te kort is. Bij een trainingstijd van 124 minuten of langer vinden er hematologische veranderingen plaats. Er ontstaat wel een significant verhoging van de erythropoetine. Terug op zeeniveau blijft deze concentratie anderhalf uur stijgen. Vervolgens breekt het snel weer af.
     
    Conclusie: is dat de meeste fysiologische veranderingen plaatsvinden in het menselijk lichaam door gebruik te maken van het. live high train low methode.

  • Slapen op hoogte

    Slapen op hoogte

    Slapen in een omgeving met een lage CO2-concentratie biedt aanzienlijke voordelen voor zowel gezondheid als uithoudingsvermogen. Een lagere CO2-niveau bevordert een betere luchtkwaliteit, vermindert het risico op ademhalingsproblemen en kan een diepere en meer verkwikkende slaap bevorderen. Bovendien ondersteunt het de zuurstofopname, wat gunstig is voor het verbeteren van het algehele uithoudingsvermogen en het bevorderen van een gezondere levensstijl. Optimaliseer je slaapomgeving met een lage CO2-concentratie en ontwaak verfrist en klaar voor de dag.